Wednesday, April 29, 2009

NASI DAGING (NASI BUKHARI)


Bahan-Bahan:
4 tin susu beras
4 tin susu air
ekor ayam (dipotong kecil dan digoreng hingga masak)
1 tin kecil minyak sapi
1 tin susu cair
sm halia (dihiris)
10 ulas bawang merah atau 4 labu bawang besar (dimayang halus)
10 ulas bawang merah atau 4 labu bawang besar (digiling)
10 ulas bawang putih (digiling)
8 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
6 sm kulit kayu manis
7 biji buah badam
3 biji buah tomato
2 camca besar jintan manis
4 camca besar ketumbar
5 biji ubi kentang
1 labu bawang besar
Sedikit daun pudina
Garam secukup rasa

Cara:
Jintan manis, jintan putih dan ketumbar digiling hingga lumat. Bawang merah, bawang putih dan halia digiling lumat. Bawang besar dan tomato dimayang bulat. Panaskan minyak sapi, tumiskan bahan rempah yang telah digiling bersama cengkih, kulit kayu manis, buah pelaga, bawang besar dan tomato. Setelah itu masukkan ayam goreng sambil dikacau hingga rata. Masukkan susu cair, air dan daun pudina serta garam secukup rasa. Apabila mendidih masukkan beras dan masaklah hingga kering.

PADA SIAPA BERMINAT NAK MENCUBA NASI DAGING NI SILAKAN LER..UNTUK MENAMBAH KEENAKKAN NASI NI LEH LER DIREBUS DAGING HINGGA EMPUK DAN DICICAH BERSAMA AIR ASAM..MAKAN BERSAMA NASI INI PASTI TAK TOLEH BELAKANG DAH..
PUDING JAGUNG


Bahan-Bahan:
1 bungkus agar-agar tali
1 tin jagung krim
1 tin susu cair
2 cawan gula pasir
Pewarna kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
3 cawan air

Cara:
Didihkan air dan masukkan agar-agar hingga hancur. Masukkan jagung krim yang telah dikisar, gula dan susu cair. Kacau rata dan didihkan sebentar sebelum memasukkan pewarna dan esen vanilla. Tuangkan agar-agar ke dalam acuan mengikut suka dan sejukan.

cuba ler resipi ni menjimatkan gak...pada sapa yang 'dry' tapi masih nk makan makanan yang best dan senang nk disediakan leh ler cuba resepi ni..
MASAK LEMAK CILI API SARDIN

bahan-bahannya
3 ulas bawang putih
10 biji cili api
1cm kunyit hidup...klu xde leh ler guna serbuk kunyit je..
sardin 1 tin kecil
santan 1 kotak atau santan RM 1.00
kentang (ikut suka banyak mana)

cara-caranya
tumbuk bawang,cili api dan kunyit.lepas tu tumis sampai cili masak dan masukkan santan dan kentang tunggu sehingga santan masak dan kentang empuk.pastu masukkan sardin biarkan sebati sekejap dan akhirnya tadaaa dah siap leh makan...

cuba ler try resepi ni best...klu asyik makan telur dgn kicap je leh masak sardin stail baru ni. anyway saya menunggu anda mencuba resepi ni...pada yg dh cuba pasti nak lagi kan???

Monday, April 20, 2009

KEK KUKUS COKLAT

Harga untuk sekilo RM 40.00, 1/2 kg RM 30.00 juga terdapat dalam muffin cup...

RESEPI DARI DAPUR IBUKU

BERKONGSI RAHSIA KELAZATAN RESEPI DARI DAPUR IBUKU...